Telé’s, Couperose, Spinnaevie

.

Verwijderen Teleangiëctastieën (Couperose) en Spinnaevie

Afbeelding met toiletbenodigdheden Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheidIedere Nova-Blend is geschikt om Telé’s en Spinnetjes te verwijderen met de Diathermie of Blendmethode. Het vermogen van de apparatuur is voor alle methoden ruim voldoende. Voordeel van de "Elektrische methoden” is, dat de behandeling snel gaat en als het goed is gedaan, ook direct resultaat laat zien.

We gaan hier voornamelijk in op de Diathermie methode

Teleangiëctastieën (Couperose) en Spinnaevie

 Oppervlakkige bloedvaten behandelen

De slagadertjes lopen vlak onder de huid met diverse vertakkingen. Geven we met de naald een stroomstootje op de huid boven de ader, dan zal rond de naald een peervormige warmtegebied ontstaan. Bij de juiste tijd (ca. 1 sec.) en Thermolysestand (meestal 5 – 7 bij de Nova-Blend) zal het adertje worden afgesloten. Het slagadertje trekt een klein stukje wit weg. Bij het juiste punt beginnen en al tikkend de slagader vernietigen. Bij het aantikken kunnen kleine brandwondjes ontstaan en daarna korstjes. Tijdens deze periode geen zonnebank, make-up of krabbelen. Voorkom zo infecties en pigmentatie problemen.

Bij Diathermie gaan we niet door de huid heen! Gebruik bij voorkeur naald K6 of de Telé naald.

Met Blenden laten we de naald met elektrolyse in het adertje zakken en dan de thermolyse erbij.

Teleangiëctastieën

De bloedvoorziening van de huid vindt plaats via de huidcapilairen.  Ze zijn opgebouwd uit epitheelweefsel en voorzien van spiervezels, waardoor ze verwijden of vernauwen. Wanneer ze chronisch open blijven staan kan dit ontsierend zijn. Uit zich zelf verdwijnen doen ze meestal niet. Ontstaan ze tijdens de zwangerschap, dan meestal wel. Telé’s worden vaak ook ten onrechte Couperose genoemd. De echte Couperose is wettelijk een medische afwijking. Meestal zijn huiden met veel Telé’s erg gevoelig. Een vergulde naald is daarom beter.

Werkwijze

De adertjes lopen dus vlak onder de huid met diverse vertakkingen. Bij Diathermie gaan we bij voorkeur naar het einde van de ader, meestal het dunste punt. Daar beginnen we met aantikken en volgen verloop ader en zijtakken. Zodra door de doorbloeding het zicht op de aders minder wordt, met de behandeling stoppen. Niet vaker dan 1x in de 2 -3 weken behandelen. Het lichaam gaat vaak veel zelf repareren. Geef het die kans.

Belangrijk: Telé’s ontstaan vaak bij grotere temperatuurverschillen. Behandel daarom bij voorkeur in het voor- of najaar.

Tips: Een dik bloedvat niet in 1x weghalen, niet te scherp voedsel, voor de behandeling geen aspirine en koffie. Telé’s kan ook wijzen op vasthouden problemen. Dit kan leiden tot constipatie. Persen kan dan weer oorzaak Telé’s worden.

Rode bloedvaten op het been en blauwe aders

De behandeling verloop exact zo als bij Telé’s. Alleen de tijd van aantikken is langer. Te diep liggende bloedvaten kun je beter aan een fleboloog overlaten. De kans op littekens is dan te groot. Behandelen van blauwe adertjes heeft geen zin.

Spinnaevie of Spider naevus

Een spinnenkop is een beschadigd bloedvat, waardoor overvulling ontstaat. Het aanzien is a.h.w. een spin met pootjes. Deze kunnen vlak of verheven zijn. De laatste is lastiger te behandelen. Meerdere behandelingen zijn vaak nodig.

Werkwijze:

·        Druk met een transparante spatel op de spin tot deze wit is. Laat langzaam los en kijk hoe bloed terug komt.

·        Dat kan vanuit het centrum naar de pootjes

o   Dan is centrum het beginpunt. Een paar keer aantikken en de pootjes alleen een beetje nabehandelen indien nodig.

·        Vanuit de pootjes naar het centrum weken

o   Dan zijn de uiteinden van de pootjes het beginpunt (meer werk)

De techniek van aantikken komt overeen met die van Teleangiëctastieën.

§  Stand Thermolyse: tussen 5 en 8, afhankelijk dikte huid

§  Naald: K6 standaard of verguld of de "Telé naald”.

§  Alleen aantikken (ca. 1 sec)

§  Huid niet doorboren!

Tip: We zien vaak dat een spin weer terug komt, om spontaan na een tijdje te verdwijnen. Ga niet te snel opnieuw behandelen.

Naaldkeuze

Nieuw is de "Telé naald” van Ballet. Deze naald kenmerkt zich door een scherpere puntvorm. Bij de punt zal daarom een hogere temperatuur ontstaan. Bij Diathermie zal dat zich kunnen vertalen in een lagere stand. Maar bij de Blendmethode zal de naald sneller in het slagadertje zakken. Ook positioneren van de naald is nauwkeuriger. Gebruikt men geen Telé naald, dan raden we de (vergulde) K6 naald aan.

Bij Blenden kan men bij dunne adertjes beter bijv. de K3 gebruiken. Afstemmen op dikte slagader dus.